Lena Lövdahl

  • Foto Martin Tode
  • Foto Martin Tode
  • Foto Martin Tode

Musik och berättande

 

Under denna flik kan du läsa om 3 program med musik och berättelser i följande ordning:

  1. Berättelsen om Bellman
  2. I stad och på landsbygd
  3. 1700-talets kulturbråk

Vem var Bellman egentligen och hur såg hans liv ut? Vi får bekanta oss med honom, hans tid och varför han skrev några av de älskade sångerna, exempelvis skrevs den vackra Fjäril’n vingad för att be om en tjänst av Gustaf III!

En berättarföreställning med både musik och underhållande berättelser ur Bellmans liv. Programmet varar ungefär en timme, men det kan också göras både i en kortare och i en längre version, om så önskas; (t ex 45X45 minuter, med paus emellan). Programmet finns även i en version för unga.

I stad och på landsbygd
Sverige genom visdiktarnas ögon 1910–1950-tal
Möt fyra av våra mest geniala vispoeter: Dan Andersson, Birger Sjöberg, Nils Ferlin och Evert Taube.
Lena Lövdahl berättar om visdiktarnas liv, deras verk och om hur Sverige förändras under den första halvan av nittonhundratalet. Naturligtvis blir det också många visor!
Det tidiga nittonhundratalets visa är en berättelse om staden, småstaden och landet, om modernitet och traditioner, sida vid sida. Det är små berättelser ur livet och skildringar av stämningsfulla ögonblick: Sommaridyllen på skärgårdsön, ensamheten som inneboende i den stora staden, gemenskapen i arbetslaget ute i skogen, det goda livet i småstadsidyllen.

En underhållande, inspirerande snabborientering i det svenska litterära sjuttonhundratalet. Vad döljer sig bakom de eleganta porträtten? Upplev hur 1700-talets mest tongivande författare och poeter får kött och blod. De var excentriska, kufiska, ilskna, passionerade eller bara högfärdiga. Och de bråkade med varandra, precis som dagens kulturelit.

Vi dyker ned i en tid så lik vår egen och ändå så fängslande annorlunda. Möt Hedvig Charlotta Nordenflycht, Olof von Dalin, Carl Michael Bellman, Johan Henric Kellgren, Anna-Maria Lenngren, Thomas Thorild och Bengt Lidner.
Hör roliga anekdoter ur författarnas liv, triumfer och skandaler Allt kryddat med fina exempel på deras skaldekonst.

Bellman som ni aldrig hört det förr! (lyssna på exempel längre ned på sidan)

Lena Lövdahl blandar den gustavianska tidens upplysning, förfining och koketteri med frustande livsglädje, hejdlös galghumor och dödens obeveklighet. Allt till ackompanjemang av en klangfull, dubbelsträngad mandola.

Lena Lövdahl tolkar Bellman rör sig med tvära kast mellan det vackra och det burleska, mellan glädje och sorg. Låt er betagas av 1700-talets Stockholm med dofter, smaker, förälskelser och slagsmål!

Det är Bellman som ni aldrig hört det förr!

Recensioner:

Liv och lust, koketteri och frustande livsglädje. Härlig humor, skälmskt och charmigt. S vD

Ännu ett revir hotat! Lena Lövdahl vågar sig på det som få gjort förut: Att tolka Bellman ur kvinnlig synvinkel. Lena Lövdahl är en skicklig skådespelerska. Hon har grävt djupt i Bellmans texter och funnit dolda bottnar. DN

Nedan finns PDF-filer med pris, kontaktuppgifter och annan praktisk info om de båda bellmanprogrammen: 

Berättelsen om Bellman

Lena Lövdahl tolkar Bellman

Några smakprov:

Fredmans sång No. 14  Vid tanken på rikedomen

 

 

 

Läs mer om  Bellmanprogrammet här:

https://www.facebook.com/lenalovdahltolkarbellman

 

sidmarkör 1700tal

Nedan finns några tidigare tolkningar:

Fredmans epistel n:o 41

Sång: Lena Lövdahl
cello: Gertrud Stenung

Fredmans sång nr 30

Sång: Lena Lövdahl
cello: Gertrud Stenung

Fredmans sång nr 5

Sång: Lena Lövdahl
cello: Gertrud Stenung